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AMA CODE SAYS 
AMA Code of Medical Ethics Serves as "Gold Standard" 
Audiey Kao, MD, PhD 
 
Paul Glader's Wall Street Journal article (11/12/02), "Doctors Question Use of Dead 
or Dying Patients for Training" begins with a provocative statement: "Unbeknownst 
to the vast majority of family members, after a patient dies in the emergency room of 
many hospitals, a senior physician draws a curtain and supervises young doctors 
practicing several rounds of emergency medical techniques on the deceased." Glader 
quickly acknowledges that the AMA's Council on Ethical and Judicial Affairs 
adopted a report in June 2001 that no training be performed on newly dead patients 
unless the patient or family members had given prior consent. 
 
That report became Opinion 8.181 in the 2002-2003 Code of Medical Ethics.1 But 
the AMA Code is non-binding, and there is no way to know how many hospitals 
enforce the "with-consent-only" guideline. Some physicians think the AMA position 
hinders the training of medical students and residents, arguing that emergency room 
physicians must know how to perform difficult procedures such as intubation. If they 
don't, some say, future patients will die. 
 
Supporters of the Code's position, like Paul Wolpe at the Center of Bioethics at the 
University of Pennsylvania whom Glader quotes in the WSJ article, believe that the 
AMA policy "will serve as a gold standard for hospital ethics boards." 
 
Glader mentions that the Code opinion, entitled "Performing Procedures on the 
Newly Deceased for Training Purposes", does not address the practice followed in 
some hospitals of allowing training on nearly dead patients. While that statement is 
correct as it applies to this particular opinion, other Code opinions specifically 
prohibit performing procedures on living patients without their consent, that of their 
family members, or that of their designated decision makers. 
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